KOIRAMÄEN SUOMEN HISTORIA

Mauri Kunnas - Eva Buchwald

Ohjaus ja sovitus: Fiikka Forsman (vier.)

Mauri Kunnas on omaan hersyvään tyyliinsä tarttunut Suomen Ruotsi -ajan historiaan 1500-luvulta 1800-luvulle. Lopputuloksena on riemastuttava matka maamme menneisyyteen.

Talvella 2021 Kunnaksen rakastettu kirja siirtyi Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämölle Eva Buchwaldin dramatisoimana ja Fiikka Forsmanin ohjaamana. Esityksen musiikista vastaa Niina Hannula.

Koululaistyttö Alix on jättänyt historian läksynsä tekemättä ja joutuu pänttäämään yksin koulun jälkeen, mutta apuun tulee itse Kustaa Vaasa ja seikkailu alkaa. Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, nuijasota, noitavainot, Kaarlet ja Kustaat, isoviha, hatut ja myssyt purskahtavat näyttämölle villinä kavalkadina. Tämän mukaansatempaavan esityksen historia onkin aivan jotain muuta kuin kuivakkaa pakkopullaa tai pölyttyneitä tapahtumia, se on lukemattomia kiehtovia tarinoita ja hauskoja hahmoja kuninkaallisista ja muista merkkihenkilöistä aina tavalliseen kansaan. Se myös lupaa, että lopussa odottaa lahja. Vaan mikä?

Vauhtia ja musiikkia sisältävä esitys on elävää historiaa ja elävää teatteria, jonka parissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Viisaan näytelmän viesti on nykypäivänä merkittävä meille kaikille: menneisyys on todellisuutta, joka elää ja vaikuttaa sisällämme kaiken aikaa.

Ensi-ilta 27.2.2021 teatterin päänäyttämöllä.

Uusintaensi-ilta 29.1.2022.

Kesto 2 t 5 min (sis. väliajan)

Ikäsuositus 6 vuotta.

Lue ohjaaja Fiikka Forsmanin haastattelu täältä

Lippujen hinnat

Peruslippu

20€

Eläkeläinen / Työtön

20€

Opiskelija / Lapsi

15€

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

TEKIJÄT & ROOLEISSA

Ohjaus ja sovitus:

Fiikka Forsman (vier.)

Musiikin sävellys ja harjoituttaminen:

Niina Hannula (vier.)

Lavastussuunnittelu:

Tua Hautamäki

Pukusuunnittelu:

Katri Tuukkanen

Valosuunnittelu:

Veli-Matti Ersta

Äänisuunnittelu:

Joonas Outakoski (vier.)

Koreografia:

Outi Kärpänen

Kampaukset, maskeeraus:

Jonna Kauvosaari (kevät 2021)

Anniina Saari

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Antti Peräsalo

Järjestäjä, kuiskaaja:

Hanna Pekkarinen

Antti Peräsalo

Lavastuksen toteutus:

Hanna-Kaisa Halinen (näyttämöhenkilö)

Jani Korpi (näyttämöhenkilö)

Pasi Peltoniemi

Veli-Matti Perälampi

Puvustuksen toteutus:

Niina Päivärinta

Katri Tuukkanen

Piirroskuvat:

Mauri Kunnas / Koiramäen Suomen historia, Otava

Esitysvalokuvat:

Aki Loponen

Esitysoikeudet:

Agency North

Rooleissa:

Maija Andersson (vier.)

Niko Karjalainen

Outi Kärpänen

Tuomo Kemppainen

Tomi Turunen

Hanna Vähäniemi

Muusikot:

Matti Oja, kitarat ja kielisoittimet

Okko Saastamoinen, lyömäsoittimet

Oskari Hannula, bassot

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kvintetti:

Matti Vanhamäki, viulu

Maria Pulakka, viulu

Ari Hanhikoski, alttoviulu

Ulla Lampela, sello

Oskari Hannula, kontrabasso

Lavalla livenä Niina Hannula

ARVOSTELUJA

Tiina Ruotsala / Keskipohjanmaa (28.2.2021)

- Kokkolan kaupunginteatterin koko perheen näytelmässä kuljetaan kuninkaiden matkassa halki vuosisatojen. Jotta meno ei menisi pelkäksi sapelien kalisteluiksi ja ruudin räiskeeksi, noukitaan matkan varrelta sellaisia tapahtumia kuten Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, Vasa-laivan onneton neitsytmatka, noitavainos, isoviha, hatut ja myssyt.

- Ennen kaikkea näytelmä on kuninkaiden ja muutaman kuningattaren kavalkadi, jossa jokaisen hallitsijan luonteenpiirteet ja saavutukset käyvät selväksi pienimmillekin katsojille. Lisäksi taululla vaihtuvat vuosiluvut pitävät katsojan körryillä, mitä aikakautta kulloinkin kerrataan.

- Ohjaaja Fiikka Forsman, musiikista vastaava Niina Hannula sekä lavastaja Tua Hautamäki ja puvustaja Katri Tuukkanen ovat antaneet leikille vallan. Tämän kvartetin näkemyksen toteuttavat loistavasti Petra Heinänen koululaiskoira Alixina sekä lukuisissa rooleissa ahkeroivat Niko Karjalainen, Outi Kärpänen, Sakari Tuominen, Tomi Turunen ja Hanna Vähäniemi.

- Pienen teatterin näyttelijöistä on oltava moneksi. Jälleen kerran lavalla ahkeroidaan ilman pienintäkään taukoa hengähtää.

- Jonna Kauovosaaren maskeeraus on mainio.

- Kaupunginteatterin ensemble pitää huolen siitä, että katsomossa ei aika käy pitkäksi.

- Niina Hannulan musiikki värittää tapahtumia ja lauluosuudet tuovat mukavaa suvantoa tapahtumavirtaan.

- Nuori seuralaiseni viihtyi ja eläytyi erinomaisesti. Hän tiivisti kokemansa kahteen sanaan "erittäin hyvä".

Hannu Björkbacka / Kokkola-lehti (3.3.2021)

* * * * * 5/5 tähteä

- Tyylittely lastennäytelmässä on tyypillisesti kärjistettyä. Koiramäen Suomen historiassa se ei merkitse nuoren yleisön aliarviointia. Päinvastoin, riemukas Koiramäki sopii kaikenikäisille. Kun jo kenraaliesityksessä oli lavalla ja katsomossa näin hauskaa, mihinkähän näytelmä yltääkään lisäesitysten myötä? Toivottavasti niitä tulee paljon koronasta huolimatta.

Teatteriversion koiramaisuus on Mauri Kunnaksen kuvakirjoja päälleliimatumpaa. Koiramaskeeraus yhdistää historian värikkään merkkihahmokatraan ja estää jännittävimpiä kohtauksia olemasta liian pelottavia. Noitamaisuuskin on koiramaista. Fiikka Forsmanin tulkinta on kauttaaltaan kekseliäisyyden runsaudensarvi. Ideoita pulppuaa niin suurenmoisessa lavastuksessa, puvustuksessa ja maskeissa kuin äänissä ja valoissa sekä projisoinneissa.

Kokonaisuuden kruunaa Niina Hannulan livenä esittämä ja kaikkensa antavan, ilottelevan näyttelijäryhmän kanssa vuoropuheleva musiikki. Kohokohtia Koiramäessä on monia, kauneimpana tyttökuningas Outi Kärpäsen ja koululaiskoira Petra Heinäsen koreografiat ilmapallomaapallon kanssa. Loistavasti toteutettu lainaus Chaplinin Diktaattori-klassikosta!

Tuulikki Nikkilä / Perhonjokilaakso (11.3.2021)

- Parituntinen Suomen historian parissa vie katsojan tyystin Suomen historian tapahtumien pariin kolmeksisadaksi vuodeksi. Kokkolan kaupunginteatterin näyttämöllä sai nauttia Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia -näytelmöstä Eva Buchwaldin dramatisoimana ja Fiikka Forsmanin ohjaamana,

- Näyttämön lavastus on osuva, mahtavan näköisiä pilareita, joilla on helppo muuttaa paikkaa vaikkapa Turun torilta kuninkaalliseen teatteriin. Kaikki käy jouhevasti. Musiikki on ihanasti mausteena, kun opettajanakin esiintyvä Niina Hannula ohjailee aitiostaan niin lauluja kuin musiikkiakin suvantoisiin hetkiin orkesterin kanssa.

- Jos lavastaja on ollut idearikas on sitä myös pukusuunnittelija Katri Tuukkanen. Näyttämöllä on sentään liki 30 roolia ja näyttelijöitä kymmenkunta, siinä pitää olla näppäryyttä asujen vaihdoissa ja ideoinnissa.

- Koululaiskoira Alix (Petra Heinänen) on loistava ja koko ajan näyttämöllä mukana.

- Ohjaaja Fiikka Forsman on saanut lavalle loistavan katkelman Koiramäen vilkkaasta elämästä. Ihana kertaus meille aikuisillekin Suomen historiasta niin elävästi, että jouduin itsekseni toteamaan, että totta se on, kertaus on opintojen äiti.

Klikkaamalla kuvaa pääset galleriaan

Kiitokset:

Kokkolan rc-kerhon sivuille pääset TÄSTÄ

https://www.facebook.com/kokkolanteatteri/videos/3670058116419569

Kirjoita arvio näytelmästä